МСП РФ: Унмик игра кључну стабилизујућу улогу на Косову

08-06-2016 10:10:21 | | / vostok.rs |


Заменик руског министра спољних послова Генадиј Гатилов састао се са специјалним изаслаником УН за Косово Захиром Танином и том приликом поручио да Унмик игра кључну стабилизујућу улогу у тој покрајини, саопштило је Министарство спољних послова Русије.

„Током разговора, стране су размениле мишљења о широком низу тема везаних за решавање косовског питања, укључујући тренутну ситуацију у покрајини, положај косовских Срба, проблеме у примени споразума између Београда и Приштине и модалитете функционисања Унмика“, наводи се у саопштењу.

Руска страна је, истиче Министарство, потврдила важност строгог придржавања одредби Резолуције 12 44 Савета безбедности УН и нагласила да та резолуција остаје у пуној мери правоснажна и обавезна међународна правна основа за решавање косовског питања.

„Имајући у виду кључну улогу Унмика у стабилизовању ситуације у покрајини, речено је да финансирање и особље те мисије не би требало смањивати. Косовски Албанци би требало да испуњавају све обавезе које су преузели у оквиру споразума са Србима“, закључило је Министарство спољних послова Русије.