Хрватска неће моћи да уведе евро бар још 15 година

10-05-2014 11:45:37 | | Таnjug/ capital.ba/ mojenovosti.com |

Хрватска неће моћи, због неиспуњених услова, бар још петнаестак година да уведе евро, оцјењује економски аналитичар загребачког Економског института, Жељко Ловринчевић.

Ловринчевић је, на конференцији Хрватско новчано тржиште у Опатији, казао да због високе евроизације земље, а немогућности да уведе евро, Хрватској остаје да се сво то вријеме „носи“ са ризиком курса, преноси Тпортал.

Хрватски бруто домаћи производ (БДП) ове године ће пасти 0,6 одсто, а сљедеће порасти за 0,7 одсто, док ће јавни дуг до краја ове године бити 70 одсто БДП-а.

Тренутно је потребно око 4,2 одсто БДП-а за сервисирање камата по јавном дугу, чиме Хрватска улази у зону високо задужених земаља, казао је Ловринчевић у осврту на привредна кретања у тој земљи, њихове посљедице, могући развој догађаја и могућности рјешења кризе.

„Хрватска ствара годишње око пет одсто дефицита буџета, а у зависности од стопе инфлације треба нам минимално три процента реалног раста БДП-а на годину само за отплату камата“, истиче Ловринчевић.

Он такође предвиђа да ће у предстојећем периоду све више расти притисак на хрватску централну банку да узме учешће у репрограму јавног дуга.

По његовом мишљењу, ако капитал не дође у Хрватску, могло би да се догоди да Хрвати све више одлазе према капиталу.

Ловринчевић је навео неке елементе, како је рекао, могуће привредне и друштвене еутаназије Хрватске, ако се догоди негативни сценарио привредних и економских кретања. У том контексту каже да је рецесија за Хрватску пожељно стање у које се треба вратити, јер толико дубока криза у тој земљи.