Зашто je Западу Русија дежурни кривац

08-06-2016 11:15:23 | | / vostok.rs |


Немачки новинар Хуберт Зајпел поклонио је руском председнику Владимиру Путину књигу коју је о њему написао. У интервјуу Спутњику Зајпел објашњава зашто је одлучио да напише књигу о руском лидеру.

У својој књизи Зајпел покушава да немачким читаоцима пренесе праве мисли и намере руског председника.

„Током неколико година слика Путина на Западу постала је огромна пројекција зла: без обзира какве лоше ствари се дешавају у Русији — кривица је падала на Владимира Путина. Не знам ниједног другог политичара широм света који би могао да постане таква пројекција“, изјавио је аутор књиге. „Треба да се удаљимо од овакве слике и пратимо централни проблем — интересе. На крају крајева, постоје различити и веома специфични интереси иза свега.“

Према овом аутору, негативна слика руског лидера на Западу могла је да настане због чињенице да је развој Русије кренуо у правцу у којем Запад није очекивао. Запад се дуго бавио политичким моделом који подразумева поделу на добро и лоше, црно и бело, „са нама или против нас“ и Западним земљама је тешко да прихвате да неке државе иду другачијим путем.

„Русија је изабрала свој пут због своје јединствене историје. Ако то не испуњава ваша очекивања због нечијих туђих интереса, бићете разочарани и тада настаје сукоб. Чињеница да се ради о илузорним очекивањима је сасвим друга прича“, додао је Зајпел.

„Запад се често понаша као католичка црква у 19. веку, која је веровала да цео свет мора да се покори њеним идејама. Барем док њени мисионари нису наишли на такав ’гранит‘ какав је Русија“, закључује аутор.

Књига обрађује тему односа Владимира Путина и немачке канцеларке Ангеле Меркел, Русије и Западне геополитике, америчким претензијама на светску доминацију, сукоб у Сирији, сукоб у Донбасу, обарање малезијског авиона 2014. у источној Украјини и друго.

Књига дуга 300 страна почиње предговором „Зла империја и добронамерници“, а завршава епилогом названим „Хладни мир“.