Камерон Вучићу: Надам се да ће Србија ускоро осудити незаконите поступке Русије

10-05-2014 12:12:39 | | Факти/ mojenovosti.com |

Премијер Велике Британије Дејвид Камерон оценио је - у честитци Александру Вучићу долазак на чело Владе Србије - да приступни преговори Београда са ЕУ захтевају дуг и изазован процес реформи, али и да представљају и могућности за Србију под Вучићевим вођством.

Камерон је нагласио да је до Вучићевог именовања дошло у суштинском тренутку на европском путу Србије и обећао подршку Британије у остварењу тог циља.

„Приступни преговори захтевају дуг и изазован процес реформи, али представљају и могућности за Србију под вашим вођством“, навео је Камерон у поруци, саопштила је Канцеларија за сарадњу с медијима Владе Србије.

„За Србију је, такође, важно да се усклади са широм спољном политиком ЕУ. Поступци Русије у Украјини представљају изазов за међународно право, и претњу по европску стабилност. Надам се да ће се Србија ускоро придружити ЕУ и осудити незаконите поступке Русије“, навео је Камерон.

Камерон је указао да су економске реформе и реформе у области владавине права, борба против корупције, јаке и независне институције, посвећеност демократским вредностима, као и нормализација односа са Приштином важни и за Европску унију и за Србију.

„Препознајем вашу посвећеност да се бавите овим питањима, као и жељу за наставак дијалога са Косовом. То би требало да изгради поверење, и народа и инвеститора, и да доведе до повећане стабилности и просперитета за људе у Србији“, оценио је британски премијер.

је указао и да ће председавањем ОЕБС-ом, које предстоји у 2015. години, Србија у великој мери бити у жижи интересовања међународне јавности, а поздравио је и Вучићеву жељу за наставком развијања регионалних односа, и планове да ускоро посети Сарајево.

Он је оценио и да Европска унија мора да се мења и реформише, поручујући да ће Велика Британија и даље бити посвећена будућности Србије као чланице ЕУ, уз сталну подршку, како би тај циљ и достигла.

„Унапред се радујем раду са вама, и јачању наших билатералних и привредних веза како се Србија буде приближавала чланству“, закључује у поруци британски премијер.