Клинтоновa кандидат Демократске странке за председника САД

08-06-2016 11:40:28 | | / vostok.rs |


Хилари Клинтон прогласила је синоћ историјску победу за жене тиме што је освојила довољан број гласова делегата да постане кандидат Демократске странке за председника САД и шансу да постане прва жена на челу те земље.

„Захваљујући вама, дошли смо до ове важне прекретнице. Ово је први пут у историји наше земље да је жена постала кандидат једне велике странке за председника“, истакла је пресрећна Клинтонова у обраћању својим присталицама у Њујорку, пренела је агенција АФП.

„У овој кампањи се радило о томе да обезбедимо да не постоје плафони нити границе ни за кога од нас“, рекла је Клинтонова синоћ, тачно осам година након што је окончала своју прву, неуспешну кампању за Белу кућу.

Кад се попела на бину у Бруклину да би се обратила својим присталицама, бивша прва дама САД је застала како би уживала у том тренутку, широко раширила руке и насмешила се.

Клинтонова је још јуче, према евиденцији агенције АП, обезбедила довољан број гласова делегата за номинацију демократа за председника САД, а синоћ је повећала тај број захваљујући победи на унутарстраначким изборима у Њу Џерсију, Новом Мексику и Јужној Дакоти, три од шест држава у којима се јуче гласало.

Осам година пошто је у трци за страначког кандидата за председника САД изгубила од тадашњег харизматичног младог сенатора Барака Обаме, 68-годишња Клинтонова је објавила да је разбијен још један „стаклени плафон“, који је спречавао напредовање жена, и заказала „обрачун“ са кандидатом републиканаца Доналдом Трампом, на изборима у новембру.

„Верујемо да смо заједно јачи, а ови избори су веома важни. Избор је, међутим, јасан“, рекла је Клинтонова и затим кренула у оштар напад на Трампа.

„Доналд Трамп је услед свог темперамента непогодан за председника и главнокомандујућег оружаних снага“, истакла је Хилари Клинтон, користећи речи које би пре ове жестоке председничке трке биле незамисливе.

Клинтонова се у наредним данима суочава са изазовима на два фронта, оцењује АП и додаје да она мора да привуче присталице свог ривала Бернија Сандерса, који инсистира на томе да је и даље могуће да освоји номинацију за председника, као и да треба да повећа контраст у односу на кандидата републиканаца, контроверзног милијардера Трампа.