Кина позива САД да престану са извиђачким летовима у њеној близини

09-06-2016 09:06:47 | | / vostok.rs |


Кина позива САД да престану да спроводе блиске извиђачке летове који озбиљно подривају кинеску поморску безбедност, рекао је на брифингу портпарол Министарства спољних послова Хонг Леи.

Раније је Си-Ен-Ен позивајући се на неименоване изворе јавио да је извиђачки авион РЦ 135 УСАФ пресрео кинеског ловца Ј-10 у међународном ваздушном простору изнад Источног кинеског мора.

„САД и даље одржавају обавештајне активности које озбиљно подривају кинеску безбедност на мору. Ово је узрок проблема, и позивамо САД да зауставе појаву сличних инцидената у будућности“, рекао је на брифингу Хонг Леи.

Он је нагласио да Кина има право на мере самоодбране. Званични представник Министарства спољних послова Кине одбио је да коментарише детаље инцидента.

Ово је други такав случај у последњих месец дана. Средином маја, објављено је да су два кинеска ловца пресрела извиђачке авионе САД изнад међународних вода јужне Кине. Пентагон је рекао да је инцидент био опасан, али кинеско Министарство иностраних послова је то негирало.