Чуркин: УН-ов извештај игнорише руске напоре Сирији, а фаворизује америчке

09-06-2016 09:13:10 | | / vostok.rs |


Руски представник у Савету безбедности Уједињенх нација Виталиј Чуркин, критиковао је најновији СБ УН-ов извештај који је издвојио америчке коалиционе напоре у борби против терориста у односу на улогу Русије, као и достигнућа других земаља у борби против тероризма у Сирији.

Оцењујући своју процену Извештаја генералног секретара у Савету безбедности о опасности од тероризма у Сирији, Виталиј Чуркин је приметио да је руски допринос помало запостављен, а да су успеси приписују "међународним коалиционим снагама које предводи Вашингтон.

"Чини се да је улога коалиције на челу са Сједињеним Америчким Државама фаворизована, док су акције других држава, које су често ефикасније, намерно игнорисане", рекао је Чуркин.

"Не може се порећи да се велики губици и штета терористима и њиховом потенцијалу у Сирији врши преко руског ратног ваздухопловства", рекао је Чуркин, истовремено наглашавајући да се улога сиријске авијације не може игнорисати, јер се она налази на првој линији борбе с тероризмом.

"Као резултат руске ваздушне операције у Сирији, успели смо да преокренемо ситуацију и подријемо базе и ресурса терориста. Уништио је на хиљаде контролних тачака, складишта са муницијиом, оружја, војне опреме, материјала, горива и експлозива, више од 200 места за производњу нафте, постројења за пумпање и прераду, као и више од 2.000 средстава за доставу нафтних деривата за кријумчарење у Турску. "

Витална је потреба да се потпуно затвори сиријск-турска граница да би се спречило кријумчарење терориста, оружја и потенцијално опасних материјала који се могу користити од стране терориста да би се направило хемијско оружје, нагласио је Чуркин.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут