Протестна нота Словенији због позива на признавање Косова

09-06-2016 09:27:22 | | / vostok.rs |


Министарство спољних послова Србије уручило је амбасадору Словеније протестну ноту због изјаве словеначког председника Борута Пахора у којој је он позвао на признавање независности Косова и подржао његово чланство у међународним организацијама и његове међународне интеграције.

Министарство спољних послова Србије саопштило је да је словеначкој страни предочено да се убудуће уздржи од сличних изјава које директно наносе штету односима и међусобном поверењу Србије и Словеније.

„Министарство спољних послова Србије подсећа да то није први пут да словеначки званичници позивају на признавање једнострано проглашене независности тзв. Косова, што угрожава највише интересе Србије“, наводи се у саопштењу.

Министарство спољних послова Србије је навело да изјаве словеначких званичника у вези са једнострано проглашеном независношћу Косова суштински подривају напоре које Србија и Европска унија улажу у статусно неутрални дијалог Београда и Приштине, што је једини легитимни оквир за постизање стабилности на Косову.

Због Пахорове изјаве током посете косовског председника Хашима Тачија Љубљани, у Министарство спољних послова Србије позван је амбасадор Словеније Владимир Гаспарич којем је протестну ноту уручио помоћник министра спољних послова Горан Алексић.