Русија издвојила своје мишљење по питању уласка државне заједнице БиХ у НАТО

09-06-2016 10:21:21 | | фото: СРНА/ vostok.rs |


Управни одбор Савета за примену мира подржао је европски, али и НАТО пут државне заједнице БиХ (Република Србска и Федерација БиХ), али се са делом који се односи на НАТО није сложила Русија која је по том питању издвојила своје мишљење.

Остале земље чланице ПИК-а сматрају да треба подржати НАТО пут јер су се на то обавезали чланови Председништва државне заједнице те да Закон о одбрани прописује пут у НАТО.

У параграфу коминикеа који се односи на пут државне заједнице БиХ ка Алијанси и статус Акционог плана за чланство у НАТО, Русија је издвојила мишљење. Управо је и то био разлог што је прес конференција високог представника каснила сат времена. Високи представник Валентин Инцко је изјавио да би желио да БиХ буде у две чекаонице, односно кандидат за ЕУ и НАТО, али да по том питању неће ништа наметати.

Не желећи детаљније образлагати руски став у вези са дијелом коминикеа о којем није постигнута сагласност, Инцко се позивао на писмо Председништва БиХ из 2010. године.

Чланови одбора ПИК-а су: Француска, Италија, Јапан, Канада, Немачка, Русија, Сједињене Америчке Државе, Велика Британија, Председништво Европске уније, Европска комисија и Организација исламске конференције (ОИЦ), коју представља Турска.

"Нико БиХ неће наметати одлуку да приступи НАТО-у, као што неће наметати ни одлуку да приступи Европској унији. Тренутно се разговара само о испуњавању услова из Акционог плана за чланство у НАТО савезу, а БиХ је још далеко од чланства у НАТО-у", изјавио је Високи представник за БиХ Валентин Инцко.

Међутим, Инцко је недавно изјавио да ће све мање и мање бити Дејтона, а да ће све више и више бити Брисела.

Канцеларија Виоског представника на чијем челу је данас Аустријанац Валентин Инцко стално говори и отворено прети како су Републици Србској потребни „електро шокови“, те јавно ниподаштава, како Република Србска нема никакав суверенитет, него да је она „ентитет“ на његов начин схватања. Он се отворено противи враћању одузетих овлаштења, управо оних које је организација коју представља одузела. Он такође дрско иде даље у свему овоме, те говори да се мора мењати Устав, да се Република Србска мора учланити у НАТО, те да се централизује сва власт у државној заједници Републике Српске и Федерације БиХ.

Додик: Да ли ће БиХ ући у НАТО је ствар домаћих институција

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је ствар домаћих институција да ли ће БиХ ући у НАТО или не.

"Њихови напори да издвоје пут ка НАТО без рјешавања цјелокупне имовине говоре о спекулацији коју желе да ураде", изјавио је Додик, коментаришући дио коминикеа са седнице Управног добора Савета за провођење мира у БиХ /ПИК/ који се односи на пут БиХ према НАТО-у.