У Кремљу поздрављају резолуцију Француског сената о ублажавању санкција

10-06-2016 08:51:28 | | / vostok.rs |


У Кремљу поздрављају резолуцију Сената Француске о ублажавању санкција против Русије, али закључују да засад нема напретка на званичном плану, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

У среду је Француски сенат већином гласова (302 „за“ и 16 „против“) усвојио резолуцију која позива на постепено ублажавање санкција Русији паралелно са реализацијом Минског споразума. Раније је Национална скупштина (доњи дом) гласала за укидање ограничења.

„Ми од самог почетка говоримо да дијалог о санкцијама не сматрамо конструктивним. Сматрамо да је апсолутно безнадежан. Због тога, када парламентарци исказују овакво мишљење, то свакако треба поздравити. Такође знамо да засад нема никаквих помака на званичном плану“, закључио је Песков одговарајући на питање новинара да ли овај корак оцењују као „реалан помак према укидању санкција или као пусте жеље“.

Песков је још једном нагласио да тема продужавања или укидања санкција није на дневном реду Кремља. Резолуција Сената Француске има карактер препоруке и не обавезује Париз на конкретна дејства.

Дејство санкција уведених Русији истиче 31. јула. Питање о њиховом продужетку државе ЕУ ће разматрати на самиту 28-29. јуна, а неке земље су изразиле спремност да покрену питање о укидању санкција.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут