Тачи: Радна група за ЗСО без представника Србије

10-06-2016 09:42:47 | | / vostok.rs |


Ратни злочинац и некадашњи вођа терористичке групе, а данас како га називају медији у Србији "косовски председник" Хашим Тачи изјавио је да ће косовске власти у наредних пар дана оформити радну групу која ће радити на успостављању Заједнице србских општина.

Тачи није могао да одговори на питање ко ће се све наћи у тој радној групи, али је рекао да у њој „неће бити представника Србије“.

„Поштујем легитимни интерес Србије за свој народ који живи на територији Косова, али Косово је независна држава“, рекао је Тачи.

Он такође понавља став Приштине да ће „асоцијација заједнице са србском већином на Косову“ бити без извршних овлашћења, те да ће бити заснована на Бриселском договору, законима "Косова" и одлуци "Уставног суда Косова".

У седишту ЕУ у Бриселу за Танјуг су потврдили да је Едита Тахири, шефица сепаратистичке делегације из Приштине у техничком дијалогу са Београдом, јуче била на билатералним разговорима са представницима Европске службе за спољне послове (ЕЕАС).

Претходно је из Приштине стигла најава да Тахиријева у Брисел путује како би уложила примедбу због српске блокаде споразума о телекомуникацијама, односно о додели међународног позивног броја Косову.

Из Београда је поручено да је Тахиријева „позвана“ у седиште ЕЕАС да објасни кашњење у имплементацији договора о Заједници србских општина.

У дипломатским изворима у Бриселу кажу да је том приликом било разговора „о свим отвореним питањима“ у дијалогу Београда и Приштине који се води под покровитељством шефице ЕУ дипломатије Федерике Могерини.

Исту формулацију употребио је и Тачи, који је пренео Танјугу да је у разговорима Тахиријеве и представника канцеларије Федерике Могерини задужених за Западни Балкан, било разговора о „свим темама“.