Иванцов: Везе Републике Српске и Русије снажне

10-06-2016 11:44:50 | | / vostok.rs |


Руски амбасадор у државној заједници Републике Српске и Федерације БиХ (БиХ) Петар Иванцов рекао је да чланство у НАТО не одговара интересима државне заједнице БиХ и да ова земља није угрожена од својих комшија, те да је смешно говорити да Русија може угрожавати безбедност БиХ.

Иванцов је истакао да Република Србска има право на референдум када је реч о уласку државне заједнице БиХ у НАТО, као и да је руководство Републике Српске недвосмислено против уласка у Алијансу, што је идентично ставу званичног Београда.

"Неутрална позиција више одговара, не само интересима Републике Српске, него и целе БиХ. То би БиХ дало шансу да развије добре односе са западним државама и да има добре односе са Русијом. Неутралан став би значио и да БиХ не улази у војне сукобе у којима би морала учествовати ако би постала чланица НАТО", рекао је Иванцов.

Он је нагласио да главни задатак Савета за спровођење мира у БиХ /ПИК/ треба да буде помоћ у примени Дејтонског мировног споразума и контрола његове реалзације, те да само та питања треба да буду разматрана на седницама, иако у последње време западни партнери на дневни ред стављају и она која су у њиховом, а не у интересу БиХ.

Руски амбасадор сматра да је неопходно затворити ОХР јер високи представник и ОХР сада апсолутно немају реалну улогу.

"Пример је Мостар где они већ годинама покушавају помоћи локалним политичарима да реше то питање, али не успевају. То потврђује наш став да сва отворена питања у БиХ морају решавати локални политичари. У овом контексту улога високог представника је више негативна, јер уместо да политичари нађу компромис, понекада се обраћају високом представнику да он реши то питање", рекао је Иванцов.

Иванцов је навео да на званичном нивоу ниједна држава не говори о промени Дејтонског споразума, те да међународна заједница не може диктирати сувереној земљи нове документе. Он истиче да унутрашње уређење може бити промењено само ако се сагласе сва три конститутивна народа и два ентитета.

Он сматра да је попис становништва осетљиво питање за сва три народа и да би тако важне одлуке морале бити донесене заједнички јер ће, у супротном, решења која доноси бити другачије тумачена у различитим деловима БиХ.

Коментаришући оцене да Русија има превише утицаја на Републику Српску, Иванцов је рекао да није реч о утицају, него о високом нивоу сарадње.

"Наше везе са Републиком Србском су снажније него са Федерацијом БиХ због културне, религиозне и духовне блискости наших народа. Ту су и историјске везе Србије и Русије", рекао је Иванцов и додао да и представници руског бизниса лакше склапају послове у Републици Србској него у Федерацији БиХ.

СРНА