Могућ трговиниски споразум Ирана са Евроазијском унијом

11-06-2016 01:49:19 | | / vostok.rs |


Процена потенцијалног профита од привременог споразума о слободној трговини са Ираном требало би да буде завршена до краја ове године, изјавила је министарка трговине Евроазијске економске комисије Вероника Никишина.

У интервју за белоруску телевизију Никишина је рекла да би први корак могао да буде „потписивање привременог споразума о слободној трговини, али би се на том режиму нашао релативно мали број иранских артикала“. Притом, министарка је истакла да је Иран „веома интересантан партнер“ за Унију.

Одговарајући на питање Спутњика шта би то значило за Иран, бивши амбасадор ове земље у Јерменији Мохамад Фархад Колејни каже да је веома важно да се Иран граничи са територијом ЕЕУ и да је управо Јереван у марту предложио да се између Уније и Ирана успостави зона слободне трговине. То би сигурно повећало извоз иранских пољопривредних производа, грађевинских материјала, као и производа хемијске индустрије, каже он.

Колејни каже да би сарадња са Евроазијском унијом, а у будућности и са чланицама БРИКС-а могла да буде веома уносна за Иран.

Осим тога, Иран би помогао ЕЕУ да ојача међусобну сарадњу, када је реч о реализацији ауто-пута Север–југ, који би требало да споји Иран и ЕУ.

Ирански стручњак подсећа да БДП Евроазијске економске уније износи више од четири трилиона долара годишње и да то гарантује „стабилну економску сарадњу Уније“ са другим земљама.

„Не радимо све то из политичких разлога. Нама је важно да би захваљујући Ирану могао да буде формиран јединствени економски простор од Персијског залива до Лисабона“, истиче Колејни.