Сибирски научник предлаже да се у Русији развије добијање нафте из шкриљаца

11-06-2016 02:19:21 | | / vostok.rs |


Научни руководилац Института за геологију и геофизику нафте и гаса Сибирског одељења Руске академије наука Алексеј Конторович позвао је на развој технологије добијања нафте из шкриљаца на територији Русије, јер ће се већ за 25-30 година традиционално добијање нафте преполовити.

Конторович је ово изјавио на расправи у оквиру форума „Технопром 2016“, који се ових дана одржава у Новосибирску.

Најбогатији извор алтернативне нафте на територији Русије је формација Баженов. Према мишљењу експерата, тамо се налази више од 20 милијарди тона нафте. Алексеј Конторович сматра да се у формацији Баженов налази још 40-60 милијарди тона нафте из уљних шкриљаца. Али у Русији „практично не постоји“ технологија њеног добијања.

За решавање овог проблема има 10-12 година, уверен је овај научник. „Треба направити јак државни програм да би се привукао бизнис. Тада ће Русија имати обезбеђене енергетске сировине до краја 21. века. Не сумњам да ће тај задатак бити решен“, сматра Контрович.

Он је подсетио да Америка није прва држава која је почела да ради у правцу развоја технологије за добијање нафте из шкриљаца. Прве прогнозе за претрагу уљних шкриљаца направљене су 1961. године у Новосибирску. А прва нафта из уљних шкриљаца у СССР-у добијена је 1968. године. Али у то време није било потребе за развијање технологије за добијање ове врсте нафте, јер је традиционалне било довољно. Према речима Алексеја Конторовича, истраживање и производња нафте у Русији се смањује: „У последњих 25 година на територији земље нисмо открили нова већа нафтна поља“.

Формација Баженов је група нафтних стена откривена на подручју од око милион квадратних километара у западном Сибиру. У оквиру формације концентрисан је највећи део уљних шкриљаца у Русији, међутим њих је тешко вадити. Према оцени Федералне службе за ископавање у 2012. години, руде би могле да садрже 180-360 милијарди барела резерви нафте.