Аустралијски обавештајци виде у Русији партнера

12-06-2016 09:15:43 | | / vostok.rs |


Аустралија не жели да зависи од Кине у економији, ни од САД у области безбедности и зато тражи путеве ширења сарадње са Русијом, рекли су бивши аустралијски обавештајци током посете Москви. Они су у престоницу дошли на позив Руског савета за међународне послове, на чијем челу се налази бивши шеф руске дипломатије Игор Иванов.

Неке од разлога раста интересовања Аустралије за развој односа са Русијом навео је Мајкл Весли — шеф делегације аустралијских стручњака и директор Школе међународних, политичких и стратешких студија Аустралијског националног универзитета током конференције на Московском државном институту за међународне односе.

Весли је одговарајући на питање новинара „Спутњика“ током конференције изјавио да Аустралија као и многе друге државе региона има дубоке и важне економске односе са Кином, али и са САД у области безбедности.

„Ми бисмо желели да избегнемо конфликт наших економских и безбедносних интереса и радимо на томе. Морам рећи да бисмо желели да појачамо диверзификацију наше сарадње у области одбране и економије тако што бисмо у овај процес постепено укључили Русију“, рекао је он.

Међу члановима делегације био је Пол Диб, почасни професор Аустралијског националног универзитета и почасни председник Центра стратешких и безбедносних студија. Диб се претходно налазио на челу Управе војне обавештајне службе и био заменик министра одбране Аустралије. Иако Диб негативно гледа на повратак Крима под окриље Русије и улогу Москве у догађајима у Донбасу, ипак, бивши заменик министра одбране Аустралије је подвукао да Русија и Аустралија морају тражити могуће тачке сарадње.

Члан аустралијске делегације Кај Вилсон, професор Центра европских студија на Аустралијском националном универзитету додао је и да интересовање за јачање односа са Москвом расте од како је приметан развој руских далекоисточних региона. Аустралија би желела да учествује у овом процесу и рачуна да би могла да има економске користи.

Подједнако прагматично Аустралија посматра и сарадњу у оквиру Транстихоокенаског партнерства, пројекта који развијају САД. Мајкл Весли сматра да је то веома важан споразум, али да Аустралија не гаји илузије.

„Овај споразум не може бити добар, јер не обухвата Кину, нашег главног економског партнера. Ми желимо да будемо задовољни чланови овог споразума, али свесни смо да је то само део игре.“

Весли је додао да је Аустралија јасно ставила до знања Америци да формирање економских блокова и политичко ривалство није у њеним интересима, већ да жели да уговори о слободној трговини и инвестицијама буду транспарентни.