Грчка: Турска још није ушла у 21. век и савремену цивилизацију

13-06-2016 09:29:25 | | / vostok.rs |


Министар иностраних послова Грчке Никос Коцијас изјавио је да Турска још није ушла у 21. век и да још није достигла савремени цивилизацијски ниво, о чему, према његовом мишљењу, сведочи и одлука да се у Храму Аја Софија у Истанбулу чита Куран.

Према одлуци председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана, у Аја Софији, која представља споменик Светске баштине Унеска, од почетка јуна током месеца Рамазана муслимани читају Куран, а то преноси државна телевизија. Храм Свете Софије је 1934. године претворен музеј.

То је изазвало бурне реакције у Грчкој. Министарство иностраних послова те земље се огласило, а извори у том ресору су саопштили да се Турска вратила уназад за сто година.

Коцијас је скренуо пажњу и на саопштење Стејт департмента САД поводом потеза Турске.

Он се, међутим, није сложио са критиком новинара да реакција Министарства иностраних послова Грчке није довољно строга.

„Ако сматрате да треба да почнемо рат са Турском, обавестите нас“, рекао је министар.

Коцијас сматра да Анкара испољава нервозу у спољној политици.

„Турска показује — говорим веома пажљиво и врло дипломатским језиком — нервозу. Нервозу из два разлога. Први је у томе што њени планови у вези са спољном политиком нису успели. Она у овом тренутку има лоше односе са Египтом, са којим чак и не комуницира, ту су преговори праћени лошим односима са Израелом, у Сирији је у стању рата и учествује у рату у Ираку, има историјске несугласице које су се испољиле и у гласању Бундестага о Јерменији (у вези са проглашењем геноцида над Јерменима). Она је у конфронтацији са Русијом. Није решен кипарски проблем, где је Турска одговорна за незакониту окупацију северног Кипра и тежи ка реваншизму према Грчкој“, изјавио је грчки министар.

Према његовим речима, политика Грчке у овом тренутку је таква да је одредила „црвене линије“ и не намерава да одступа ни корак од њих.

Коцијас је изјавио да Министарство иностраних послова има отворене канале за разговор са турском страном и да се он на међународним форумима састаје са министром иностраних послова Турске Мевлутом Чавушоглуом.

„Позвао сам га да допутује у Ираклион на Криту, где ћу га одвести у пећину у којој се родио Зевс и у којој је отета Европа“, рекао је шеф грчке дипломатије.