САД изводиле операције само против лоше наоружаних устаника и терориста

13-06-2016 09:55:18 | | / vostok.rs |


Обнављање војне моћи Русије и Кине ставило је пред америчку војску задатак да се припреми за будућност која ће бити карактеристична по стварању великих армија и отварању великог броја фронтова, сматра аналитичар „Њујорк тајмса“ Хелен Купер.

Према речима аутора текста, у последњих 15 година америчка војска је изводила операције само против лоше наоружаних устаника и лоше организованих терористичких организација. Сада јој предстоји да „поново научи да се супротставља великим армијама“.

Обучавање вештинама вођења „обичних војних кампања“, које „Њујорк тајмс“ назива „ратовима прошлости“, неопходно је због јачања војне моћи Русије и Кине, као и непредвидиве Северне Кореје.

Због тога се, наставља лист, у САД изводе нови типови војних вежби, усмерених на припрему за супротстављање ономе што Пентагон назива „хибридним ратом будућности“. Под тим термином САД подразумевају „збир обичних сукоба, побуна и сајбер претњи“.

„Када говоре о претњама високог степена, видите разне нивое могућности, а америчка армија се није борила против таквог типа противника веома дуго. Видови тренирања у будућности неће бити као раније јер је околина принципијелно другачија“, рекао је начелник штаба америчке армије Марк Мили.

Према његовим речима, будуће ратове „могу да воде обичне оружане снаге, специјалци, партизани, терористи и злочинци, сви заједно, у веома сложеним условима, са потенцијално високом густином цивилног становништва“.

„Њујорк тајмс“ наводи и мишљење представника америчке флоте о томе да је у будућим војним кампањама важно успостављање контроле над морима и океанима.

„Када видите обновљену конкуренцију међу државама, посебну пажњу треба поклонити не само пројектовању снаге него и контроли над морем“, сматра адмирал америчке војне морнарице Џон Ричардсон.

Америчка војска последњих година оптужује Русију да води такозвани „хибридни рат“. Амерички војни чиновници стално захтевају да се повећа одбрамбени буџет земље и да се појача присуство НАТО-а у Источној Европи.