Гатилов: У сиријским преговорима не треба да буде вештачких одлагања

14-06-2016 10:43:37 | | / vostok.rs |


Заменик министра спољних послова Русије Генадиј Гатилов истакао је одређени прогрес на радном нивоу у координацији руске и америчке војске у Сирији.

„Постоје и билатерални руско-амерички механизми. Имамо прилично јаку сарадњу и консултације у војној сфери“, изјавио је Гатилов у интервјуу за РИА Новости.

„Међу нашом и америчком војском постоји размена информација, делује координациони центар у Женеви и постоје контакти између наше војске у Хмејмиму и Американаца у Аману“, додао је Гатилов. „Односно, на том плану постоји прилично чврста координација, укључујући покушаје одређивања подручја деловања терористичких група“, додао је он. „Стога у том смислу постоји одређени напредак на радном нивоу“, закључио је Гатилов.

Гатилов сматра да је контрапродуктивно да се постављају крути оквири за стварање новог устава Сирије и формирање прелазног управљачког тела.

„У резолуцији Савета безбедности 2254 даје се прилично детаљан одговор. У њој су заиста постављени оквирни рокови за постизање циљева које сте поменули“, рекао је Гатилов одговарајући на питање колико је остварив циљ да се нови устав разради до августа.

Гатилов сматра да посебна група сиријске опозиције не треба да диктира своје услове на међусиријским преговорима.

„И наравно, преговарачки процес не треба да буде талац хирова, каприца посебне опозиционе групе. Она не треба да диктира своје услове“, додао је Гатилов.

Он је рекао да је „ситуација и без тога тешка“.

Гатилов је уверен да међународна заједница треба да предузме додатне напоре како би се покренуо преговарачки процес.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут