У Европском парламенту није успела иницијатива против „Северног тока 2“

14-06-2016 11:07:17 | | / vostok.rs |


Тиме што није добила пролаз у Европском парламенту, прошле недеље је „умрла“ иницијатива групе ЕП за прикупљање гласова подршке писменој декларацији која је требало да подстакне руководство Европске уније да спречи изградњу гасовода „Северни ток“, саопштио је извор у ЕП.

„Прикупљање потписа инцирано је 7. марта 2016. године. Процедура траје три месеца. До 7. јуна, иницијатива је сакупила 182 гласа, док је за њен епилог требало 50 одсто гласова 751 посланика Европског парламента. Тиме је престала да постоји“, објаснио је саговорник „Интерфакса“.

Он је навео да би на основу декларације, да је сакупила потребан број гласова и прошла, била припремљена специјална резолуција Европског парламента против „Северног тока 2“, која, уосталом, не би имала обавезујући карактер, већ би само изражавала мишљење одређеног броја европских посланика.

На такав начин, иницијатори прилично бучне кампање која се водила последњих месеци против овог пројекта, а укључивала је, између осталог, дебате организоване у Европском парламенту, да не говоримо о многобројним изјавама и писмима са позивом да се обустави „Северни ток 2“, успели су да сакупе за подршку неуспеле декларације само четвртину посланичких гласова.