Сједињене Државе настављају да повећавају нуклеарни арсенал

14-06-2016 11:41:17 | | / vostok.rs |


Сједињене Државе настављају да повећавају нуклеарни арсенал, пише лист „Дојче виртшафтс нахрихтен“, позивајући се на закључке извештаја Стокхолмског института за мировна истраживања (СИПРИ).

У периоду између 2015. и 2024. године Американци намеравају да на модернизацију нуклеарног оружја потроше 348 милијарди долара, док ће у наредних 30 година ова сума достићи један билион долара, наводи лист.

Према речима једног од аутора документа, ови планови су у корену у супротности са обећањем председника САД Барака Обаме, који је уверио да је потребно смањити количину нуклеарног оружја. Према информацијама Стокхолмског института СИПРИ, у овом тренутку САД располажу са 7.000 нуклеарних бојевих глава.

Иако се у свету смањује количина нуклеарног оружја, ниједна земља није спремна да потпуно одустане од њега, пише „Дојче виртшафтс нахрихтен“.

Штавише, друге земље, као што су Велика Британија, Француска, Кина, Индија, Пакистан, Израел и Северна Кореја користе нуклеарно застрашивање као „главни принцип стратегије националне безбедности“, нагласио је руководилац пројекта СИПРИ Шенон Кајл. Перспективе реалног прогреса у нуклеарном разоружавању назвао је „мрачним“.