Ко је „нови шериф“ на Блиском истоку

14-06-2016 09:38:13 | | / vostok.rs |


Стратегија Вашингтона против Ирана, непријатељство између америчког председника Барака Обаме и премијера Израела Бењамина Нетанјахуа, као и растући утицај Москве на Блиском Истоку захваљујући кампањи против ДАЕШ-а у Сирији, допринели су приближавању Русије и Израела.

„Тешко да можете да кривите израелску владу што гледа на север према Русији за партнерство са новим градским шерифом“, пише колумниста „Вашингтон тајмса“ Л. Тод Вуд.

Ова растућа веза изгледа више као стратешки избор него као тактички заокрет, у великој мери због развијања природе израелских односа са Сједињеним Државама.

САД и даље Израелу пружају „,много војне помоћи, али нема више посебних односа“, наводи Вуд. „Израел више не може да рачуна на САД за своју крајњу безбедност. Америка више није заштитник последњег уточишта.“

Многи Израелци сматрају да уколико Обамина администрација и даље сматра Израел посебним савезником, не би инсистирала на нуклеарном договору са Ираном. Они су забринути да ће Техеран тајно наставити да развија нуклеарно оружје, иако је Исламска Република одувек тврдила да свој нуклеарни програм користи искључиво у мирне сврхе.

„Русија има природну везу са Израелом. Стотине хиљада руских Јевреја живи у Израелу, који је такође и популарна дестинација за руске туристе. Пут није дуг, безбедност је добра, плаже и култура фантастични. Многи имају двојно држављанство. Чак неки руски држављани служе војску у Израелским одбрамбеним снагама“, прецизирао је Тод Вуд.

Израел је учинио напор да побољша односе са Русијом чим је Москва започела ваздушне нападе на терористичке групе у Сирији, навео је ирански лист Хорасан. Тел Авив сматра руске блиске односе са Дамаском, Техераном и Хезболахом корисним за Израел.

„Неки аналитичари говоре да ангажовање Русије у Сирији помаже очувању израелској безбедности. Оно такође омогућава да се Тел Авив уздржи од покретања непотребне војне кампање у Арапској Републици“, наводи лист. Стручњаци такође истичу да ће присуство Русије у региону омогућити Израелу да направи шири „заокрет“ према Москви.