На економском форуму у Санкт Петербургу ће учествовати 10.000 људи

15-06-2016 08:55:06 | | / vostok.rs |


Петербуршки економски форум поставља рекорде по броју представника иностраних држава и компанија.

Девиза Петербуршког међународног економског форума ове године је „На прагу нове реалности“. Догађај ће почети у четвртак и биће одржан у новом простору — у недавно изграђеном изложбеном конгрес-центру који је постао највећи у Источној Европи.

Ове године ће на форуму учествовати 10.000 људи. Ради поређења, прошле године на форуму стигло 7.500 учесника.

Почасна земља-учесница форума ове године је Италија. Према речима помоћника Владимира Путина за међународне послове Јурија Ушакова, на форум ће доћи високи политички званичници из више од 40 земаља (међу њима председници Гвинеје и Казахстана, премијери Италије и Малте, потпредседници влада, десетине министара, председник УН Бан Ки Мун, шеф Европске комисије Жан-Клод Јункер, бивши председник Француске Никола Саркози).

Укупни обим капитала који поседују учесници форума превазилази 10 билиона долара. Притом, многи бизнисмени иду у Петербург на сопствени ризик.

„Има много представника и из оних земаља којима учешће на форуму није препоручљиво“, навео је Јуриј Ушаков.

Ради се о магнатима из Европе и САД. Већ су се у администрацији председника Русије жалили да многи финансијери из ЕУ и Америке практично приморавају људе да прекину сарадњу са Русијом.

На форуму је планирано закључивање уговора чија се вредност мери милијардама долара (документе ће потписати „Гаспром“, „Росњефт“, „Новатек“, „Ројал Дач шел“, италијански „Ени“ и други).

За то време, један од планираних састанака је и сусрет Путина и Јункера, на ком ће бити речи о „Јужном току 2“, интеграцијским могућностима ЕУ и Евроазијског савеза.