Санкт-Петербуршки економски форум нуди инвеститорима вредност од $ 10 милијарди

16-06-2016 09:29:29 | | / vostok.rs |


Годишњи међународни економски форум Русије, СПИЕФ се отвара обележававајући 20 година постојања. Међу гостима су и председник Европске комисије Жан-Клод Јункер, италијански премијер Матео Ренци и руководиоци водећих светских компанија.

Жан-Клод Јункер би требало да се састане са руским председником Владимиром Путином како би разговарали о тренутно стању и перспективама за односе Русије и ЕУ, као и о проблемима решавања регионалних криза. Путин и Јункер ће размотрити и како да се стабилизују пословне везе које су у великој мери погођене билатералним санкицијама.

ЕУ је главни трговински партнер Русије (44,8 одсто спољне трговине Русије у 2015. години). Русија је четврти по величини трговински партнер ЕУ после САД, Кине и Швајцарске и највећи снабдевач природног гаса у ЕУ и један од његових највећих добављача нафте. Међутим, трговина између Москве и Брисела нагло је пала са 417,7 милијарди $ у 2013. на 235,7 милијарди $ прошле године.

Очекује се дфа ће Путин и Јункер разговарати и о Северном току-2, који треба да обезбеди 55 милијарди кубних метара гаса годишње Немачкој преко Балтичког мора заобилазећи Украјину. Пројекат је подржао Берлин, за разлику од балтичких држава, Источне Европе и Велике Британије.

Путин ће се састати и италијанским премијером Ренциијем како би разговарали о пословној и енергетској сарадњи. Италија је пети по величини трговински партнер Русије после Кине, Холандије, Немачке и Белорусије. Трговина између Москве и Рима је такође жртва политичких тензија. Робна размена је пала на 30,6 милијарди $ са 48,4 милијарди $ у 2014. години. Због руских реципрочних санкција Италија ће санкције коштати према неким проценама, 0,1 посто БДП-а и 80.000 радних места.

Према речима директора
руског Директног инвестиционог фонда Китрила Дмитриева на сајму ће бити форуму ће бити представљена средства из 18 земаља, укључујући и Европу и САД, у вредности од преко 10 билиона долара. Састанак инвеститора са председником Путином требало би да се одржи на пословној вечери.

Топ менаџери из 230 страних компанија ће такође бити представљени. Међу њима су британски "HSBC" и "PVC", немачки "Siemens" and "Volkswagen", италијански "Enel" and "Pirelli", енглеско-холандски "Royal Dutch Shell", "Societe Generale", "Schneider Electric" и "Total" из Француске, "Glencore" из Швајцарске, "Mitsui" из Јапана и кинеска "Alibaba".

Вашингтон неколико пута упозоравао на пословање са Русијом, али упркос томе на форуму ће присуствовати менаџмент "ExxonMobil", "Caterpillar", "International Paper" и други.

Економски Форум ће бити одржан од јуна 16 до 18 на тему "Капитал у новој глобалној економској стварности".