Пољскa: Русија највећа претња на свету

16-06-2016 02:20:58 | | / vostok.rs |


Министар одбране Пољске Антони Мачеревич поново је говорио о претњама које Русија наводно представља за Запад.

Мачеревич је изјавио да то што неке земље Западне Европе не схватају „изузетност“ Русије води ка „системским грешкама које се понављају“ у стратегији у односу према Москви.

„Уз све дужно поштовање руског народа… То не мења чињеницу да Русија представља највећу претњу за светску безбедност“, наводи речи министра новинска агенција ПАП.

Према мишљењу пољског министра, проширивање присуства НАТО-а на источном крилу и скорашњи самит пакта, који ће почетком јула бити одржан у Варшави, представљају „историјску етапу у развоју НАТО-а и мењају његову архитектуру“.

Министар одбране Пољске више пута се налазио у центру пажње због својих антируских изјава. Тако је, на пример, почетком јуна рекао да је један батаљон НАТО-а у стању да „обузда Русију“.

Усред неслагања са Русијом због Украјине, чланице НАТО-а договориле су се да прошире војне операције у Европи. Ради се о распоређивању четири батаљона дуж источне границе НАТО-а, у Естонији, Летонији, Литванији и Пољској.

Коментаришући политику пакта у Москви су дали изјаву о незапамћеном ширењу активности НАТО-а. Руске власти су више пута наглашавале да не траже сукоб са Западом, али да су спремне да предузму одговарајуће мере за осигуравање своје безбедности.