Милер о недостацима транзита гаса кроз Украјину

17-06-2016 09:24:01 | | / vostok.rs |


Програм за оптимизацију трошкова „Гаспрома“ у централном региону омогућиће да се уштеди 1,6 милијарди долара до 2020. године, изјавио је директор руског гасног холдинга Алексеј Милер на Петербуршком међународном економском форуму (ПМЕФ) током презентације о предности северног коридора за испоруку гаса Европи.

„Уштеда ће се постићи смањењем оперативних трошкова, јер ће после спровођења програма транзитна снага преко Украјине износити од 10 до 15 милијарди кубних метара годишње“, рекао је Милер.

Очување транзита у обиму од око 30 милијарди кубних метара годишње довешће до додатних трошкова у износу од 25 до 43 милијарди долара за 25 година.

„Поставља се питање, ко и како ће компензовати те трошкове ’Гаспрому‘?“, запитао је Милер.

Директор „Гаспрома“ је истакао да је транзит кроз Украјину за 20 одсто скупљи него преко „Северног тока 2“, а трошкови транспорта гаса за Немачку преко „Северног тока 2“ су 1,6 пута нижи него преко Украјине.

Истовремено, крајем 2016. године компанија очекује раст испорука гаса у Западну Европу, истакао је Милер.

„Од почетка године Европа је купила 10,7 милијарди кубних метара гаса више него прошле године“, рекао је Милер и нагласио да би 2016. година могла да буде рекордна за „Гаспром“.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут