САД треба да се приближе Русији због обуздавања Кине

17-06-2016 10:22:26 | | / vostok.rs |


САД треба да заузму курс приближавања са Русијом да би спречиле јачање утицаја Кине у Азијско-пацифичком региону, пише „Вашингтон тајмс“.

Несугласице са Западом и анти-руске санкције подстакли су Москву да ближе сарађује са Кином, која је у великој мери помогла Москви да ублажи економске тешкоће у земљи. Јачање тог партнерства иде на руку и Пекингу, јер „имајући таквог савезника какав је Русија“, она осећа много више самопоуздања на геополитичкој сцени и у последње време показује своје амбиције у Јужнокинеском мору, наглашава „Вашингтон тајмс“.

Америчке власти треба да преиспитају односе са Москвом, истиче аутор текста. Антируске мере нису дале никакве резултате и нису утицале на ситуацију у Украјини. Укидање санкција и успостављање пуноправне економске сарадње Русије и Запада смањиће интерес Кремља за сарадњу са Кином и поставиће темеље америчкој безбедносној стратегији у Азији, сматра аутор.

„Русија тиме неће постати савезница САД и неће покидати нове везе са Пекингом, али ће ипак помоћи да се уравнотеже руско-кинески и руско-амерички односи“, наводи лист.

Нормализација односа даће Вашингтону могућност да са Москвом води дијалог о Азијско-пацифичком региону. Осим тога, Русија може да постане независна мировна снага у региону и допринесе решавању спорова који се тичу Јужнокинеског мора и нуклеарне безбедности, закључује аутор.