Захарова: Саопштења Стејт департмента о Русији део предизборне трке у САД

17-06-2016 10:28:13 | | / vostok.rs |


Последња оштра саопштења Стејт департмента САД о Русији повезана су с предизборном ситуацијом у Америци и жељом одлазеће администрације председника Барака Обаме да стекне позитиван имиџ у решавању сиријског сукоба, сматра портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.

У среду је амерички државни секретар Џон Кери изјавио да Русија мора да узме у обзир да је стрпљење Сједињених Америчких Држава у вези са сиријским сукобом и судбином председника Сирије Башара ел Асада „при крају“.

Касније је званични представник Стејт департмента Џон Кирби објаснио да Кери није претио Русији говорећи о сукобу у Сирији, него је само изразио нервозу због ситуације у тој земљи.

„Американци су већ репродуковали (речи). Нећемо рећи "оповргли", да не бисмо изложили нападима своје колеге, али, рецимо, кориговали свој приступ. Рекли су да то, наравно, није претња, реч је о жаљењу. Може бити да је то била нека неуспела фраза. Касније је све нивелисано“, рекла је Захарова Спутњику.

Према њеном мишљењу, последња саопштења представника Стејт департмента САД повезана су са жељом администрације Барака Обаме да стекне позитиван имиџ у решавању сиријског сукоба.

„Процесима решавања кризе не треба се бавити пред изборе, не због одласка администрације, не да би се неко нашао на страницама уџбеника. Тиме се треба бавити професионално“, додала је Захарова.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут