НАТО нема јасну стратегију за вођење сајбер-рата

17-06-2016 11:35:58 | | / vostok.rs |


НАТО нема јасну стратегију за вођење сајбер-рата и он треба да развије план противдејстава у сајбер-простору, пише „Њујорк тајмс“.

„Упркос честим конференцијама и објављеним документима, озбиљних војних планова нема“, наводи лист говорећи о раду НАТО-а у области сајбер-простора. Такође се наводи да „не постоји фиксни механизам на који би се ослањала кибернетичка команда САД или њен британски еквивалент".

Према наводима листа, војни блок убудуће треба да разради план за супротстављање Русији у сајбер-простору.

Лист сматра да генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг заузима „скроман и чисто одбрамбени став“. У прошлонедељном интервјуу за немачки часопис Шпигл, Столтенберг је говорио само о размени информација и искуствима експерата, али ни речи није било о стратегијама одвраћања у раној фази које су почеле да разрађују друге земље.

„То је звучало као стратегија из прошлог века, пре него што су сајбер-напади почели редовно да се користе као оружје и средство шпијунаже“, истиче лист.

Раније је Столтенберг изјавио да је НАТО спреман да да употреби члан о колективној самоодбрани од сајбер-напада. Он је такође истакао да сајбер-одбрана НАТО-а није усмерена против одређеног противника.

Истовремено је заменик генералног секретара Александар Вершбоу рекао да основна претња НАТО-а остаје Русија. У Москви су више пута говорили да не траже сукоб са Западом, али су спремни да предузму одговарајуће мере за осигуравање своје безбедности.