Бан Ки Мун неће због Украјине одустати од речи о Русији

17-06-2016 12:04:06 | | © REUTERS/ Mohamed Azakir/ vostok.rs |


Представник генералног секретара УН Стефан Дижарик одговорио је на незадовољство Украјине поводом речи Бан Ки Муна на отварању Петербуршког међународног економског форума.

Према речима Дижарика, генерални секретар УН се неће враћати на речено. „Нећемо анализирати нити одговарати на критике које су нам упућене“, наводи агенција ТАСС.

Представник генералног секретара УН такође је нагласио да је изјава Бан Ки Муна чињеница коју нема смисла оспоравати. Истовремено је Дижарик саветовао представницима Украјине да још једном обрате пажњу на све детаље.

„Чињеница је у томе да Руска Федерација, како је рекао генерални секретар, стални члан Савета безбедности и да јој припада одлучујућа улога у овом послу, у реаговању на друге озбиљне међународне проблеме. Желим да кажем да ми не одступамо од онога што је речено. И поново бих позвао да прочитате комплетан текст изјаве“, додао је он.

Током свог говора у Санкт Петербургу генерални секретар УН је изјавио да Москва игра важну улогу у решавању светских проблема. Као пример за то, он је навео решење сукоба у Украјини и Сирији.

Говор Бан Ки Муна изазвао је критику Кијева. Стални представник Украјине у УН Владимир Јељченко изјавио је да је „потпуно бесан“ због речи генералног секретара. Украјински дипломата обећао је да ће упутити протестну ноту у седиште међународне организације.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут