Руским атлетичарима забрањено учешће на Олимпијским играма

18-06-2016 09:24:07 | | / vostok.rs |


Руски атлетичари неће моћи да учествују на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру под заставом своје земље, следи из одлуке Савета Међународне асоцијације атлетских федерација (ИААФ) који није обновио чланство Руске атлетске федерације. Ипак, дефинитивну одлуку донеће челници МОК-а у уторак.

ИАФФ није одустао од удаљавања руских атлетичара уочи Рија 2016. јер нису поштовани критеријуми обнављања чланства“, саопштио је на својој страници на Твитеру новинар „Гардијана“ Овен Гибсон.

Заседање Савета ИААФ-а одржано је у Бечу. Русију је на њему представљао Михаил Бутов.

Комисија Светске антидопинг агенције у новембру 2015. године оптужила је Русију за нарушавање антидопинг правила и препоручила Међународној асоцијацији атлетских федерација да удаљи руске атлетичаре с такмичења која се одржавају под њеним окриљем, укључујући Олимпијске игре.

Као услов за обнављање чланства Руске атлетске федерације наведен је низ критеријума.

Привремени координациони комитет Олимпијског комитета Русије за питање делатности федерације предводи Генадиј Алешин.

Током протеклих неколико месеци, руски спортски функционери предузели су низ корака у сусрет захтевима међународних органа. Специјално образована радна група пратила је ток рада Руске атлетске федерације.

Два дана пре доношења одлуке Светска антидопинг агенција објавила је нови извештај, у којем је саопштила да није успела да обави низ допинг тестова руских атлетичара јер стручњаци нису пуштени у затворене војне градове у којима су живели спортисти. У извештају је наведен и низ других неправилности.

Министар спорта Русије Виталиј Мутко се недавно извинио јер државни антидопинг системи нису ухватили спортисте који варају, али је негирао да је држава прикривала и спонзорисала допинг.

Потпредседник Међународног олимпијског комитета (МОК) Џон Коутс недавно је рекао да би руски атлетичари требало да остану суспендовани и да им не би требало дозволити да учествују на Играма у Рију овог лета.

Међутим, МОК ипак може да дозволи руским атлетичарима да се такмиче на Олимпијским играма од 5. до 21. августа. Челници МОК-а окупиће се у уторак и размотрити случај, пошто су појединци забринути да би суспензијом могли да буду кажњени и „чисти“ спортисти.