Богданов: Судбину Асада може да решава само сиријски народ

18-06-2016 10:01:03 | | / vostok.rs |


Заменик министра иностраних послова Русије Михаил Богданов изјавио је да Москва и Вашингтон немају исти став у вези с насилним решавањем судбине председника Сирије Башара ел Асада.

„Наравно, свако има свој поглед и своје оцене, али то није заједнички приступ“, рекао је Богданов одговарајући на питање да ли је насилно смењивање Асада и даље на дневном реду у контактима Американаца с Русијом.

Богданов је објаснио да је заједнички став утврђен у резолуцијама Савета безбедности Уједињених нација и у одлукама бечког формата.

„На каквој основи (може да се постави питање о судбини Асада)? Постоје документи које смо усагласили и с Американцима, и тамо је главна идеја да судбину своје земље, свог руководства, треба да решавају сами Сиријци, а не Руси, Американци, Саудијци, Турци или Иранци“, рекао је Богданов.

Руски дипломата је прокоментарисао наводе медија о постојању писма сарадника Стејт департмента у којем они позивају да се што пре насилно реши сиријско питање.

„Према томе се не можемо озбиљно односити. То би било нарушавање резолуција Савета безбедности УН“, рекао је Богданов.

Два америчка листа, „Њујорк тајмс“ и „Волстрит џурнал“, у четвртак су саопштила да је педесетак чиновника Стејт департмента САД потписало писмо намењено за унутрашњу употребу с позивом да се почне бомбардовање снага званичног Дамаска.

Они то називају јединим начином борбе против ДАЕШ-а и постизања мира у Сирији.

Званични представник америчког дипломатског ресора Џон Кирби потврдио је ове наводе.

Предлог да опозиција уђе у састав сиријске владе једна је од идеја како би могао да се убрза процес решавања кризе у Сирији, рекао је Богданов.

Према његовим речима, једна од идеја је да се не чека глобално решавање проблема, него да се сада реше кадровска питања и да се образује делотворна влада с представницима опозиције на одређеним позицијама.

„О свему томе мора се разговарати у оквиру решавања сиријске кризе“, додао је Богданов.

Раније је председник Русије Владимир Путин изјавио да је сагласан с предлогом САД о увођењу представника сиријске опозиције у актуелну владу те земље, али је навео да је за демократске промене у Сирији потребно извесно време.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут