Да би ушла у владу, сиријска опозиција треба да се уједини

18-06-2016 10:08:56 | | © AFP 2016/ FABRICE COFFRINI/ vostok.rs |


Увођење представника сиријске опозиције у владу те земље принципијелно је могуће, али потребно је решити низ питања, пре свега оних која се тичу односа појединачних опозиционих групација, сматра сарадник Центра за арапска и исламска истраживања Института за оријенталистику Руске академије наука Борис Долгов.

У петак је председник Русије Владимир Путин изјавио да је сагласан с идејом Сједињених Америчких Држава да се у актуелну владу Сирије уведу представници опозиције.

„То је сложен процес, а његови резултати неће бити постигнути сутра или прекосутра. За то је потребно време. А данас је потребно нешто радити“, рекао је Путин на Петербуршком међународном економском форуму.

Према речима Долгова, овај предлог се сукобљава с принципијелним несугласицама у редовима саме опозиције, чији представници на међусиријским преговорима у Женеви још нису почели међусобни дијалог.

„То је принципијелно могуће, али питање је шта ће представљати сиријску опозицију пошто делегација у Женеви и даље није јединствен организам, тамо је неколико групација“, навео је експерт.

„Говорити о томе ко ће представљати опозицију тешко је питање, као и питање о томе какве функције њени представници могу да заузму. Конкретна реализација овог предлога зависи од тога колико ће јединствена бити опозиција, јер она треба да бира оне који ће бити у влади“, сматра стручњак.

Према мишљењу експерта, реализација предлога о увођењу опозиције у сиријски кабинет тешко да ће непосредно утицати на војну ситуацију у тој земљи, односно на борбу против терористичких организација.

Претходна рунда међусиријских преговора завршила се у Женеви у априлу. Специјални изасланик Уједињених нација Стафан де Мистура није успео да подстакне стране да учествују у директним преговорима.

Високи преговарачки комитет сиријске опозиције обуставио је учешће у преговарачком процесу, оптуживши Владу Сирије да не испуњава међународне одлуке и да нарушава прекид ватре.