Руска компанија купује 10 авиона „боинг 747-8“

21-06-2016 07:11:17 | | / vostok.rs |


Америчка компанија „Боинг“ је близу потписивања великог уговора који ће спасити легендарни авион „боинг 747“, саопштила је агенција Блумберг, позивајући се на изворе упознате са ситуацијом.

Ради се о споразуму између „Боинга“ и „Ер бриџ карго ерлајнса“, кћерке руске компаније „Волга-Дњепар“, која се специјализовала за превоз терета. Према подацима извора, руска компанија ће купити 10 авиона „боинг 747-8“ за 4 милијарде долара што ће постати прави „спасилачки круг“ за америчку компанију која има проблема са пословањем због смањења потражње за авионима.

Агенција наводи да је „боинг 747“ значајно застарео и да већ уступа место својим савременијим панданима, посебно због уштеде горива. Уз то, та машина је једна од најскупљих у својој категорији, средња цена за авион износи 379,1 милион долара, због чега је авио-компанија почела да даје попусте за његову куповину.

Према подацима извора „Блумберга“, представници компанија ће о склапању уговору званично обавестити јавност на авио-митингу у Фарнбороу. Нико из компанија „Боинга“ и „Волга-Дњепар“ није коментарисао ту информацију.

Пре годину дана компаније су потписале меморандум о сарадњи, према којем руска компанија планирала да купи 20 авиона „боинг 747-8“.