Због Ердогана замрзнута либерализација визног режима са Турском

21-06-2016 08:53:23 | | / vostok.rs |


Процес либерализације визног режима са Турском заустављен је због ауторитарних деловања председника Ердогана, изјавио је председник Европског парламента Мартин Шулц.

Шулц је у говору на конференцији „Europe Calling“, коју је организовао немачки фонд Фридриха Еберта, рекао да Турска није испунила основне предуслове за либерализацију визног режима.

„Међу неиспуњеним критеријумима је закон о заштити података и антитерористички закон. Ми смо захтевали његово реформисање, а он не само да није реформисан, већ је примењен за скидање имунитета посланика, за признавање њихових мандата неважећим за добијање двотрећинске квалификоване већине… за увођење председничког система власти“, истакао је Шулц.

Према речима председника ЕП, оно што се сада дешава са новинарима и посланицима у Турској у супротности је са основним вредностима парламентарне демократије.

„С обзиром на такав правац деловања, који није једини пример ауторитарног начина деловања председника Тајипа Ердогана, осећам да сам приморан да не отварам процес либерализације визног режима“, закључио је Шулц.

„Према различитим проценама, у Турској се налази од 2,2 до 2,4 милиона миграната. То значи да, уколико желимо да побегнемо мигрантима, мораћемо, хтели ми то или не, да сарађујемо са Турском… Зато сам испрва био за то да тражимо решење заједно са Турском. Али сам против тога да платимо властима у Анкари било коју цену и зато сам зауставио процес либерализације визног режима у Европском парламенту“, додао је он.