Република Србска не прихвата методологију пописа становништва из Сарајева

21-06-2016 08:52:57 | | / vostok.rs |


Посланици Народне скупштине Републике Српске једногласно су усвојили закључке по којима Република Србска не прихвата методологију о попису становништва Агенције за статистику државне заједнице, те од њених органа захтева да је одбаци.

„Уколико Велимир Јукић, директор Агенције за статистику БиХ, до 25. јуна не повуче одлуку, Нартодна Скупштина Републике Српске обавезује Владу Републикњ Српске да своје представнике повуче из Централног пописног бироа“, један је од усвојених закључака.

Влада је задужена и да предузме неопходне законске мере како би Завод за статистику могао да објави оне резултате које Република Србска сматра јединим исправним.

„Обавезују се Влада Републике Српске и други органи и институције у Републици Србској, као и представници Републике Српске у институцијама државне заједнице БиХ, да активно користе сва средства да би се незаконити програм обраде ставио ван снаге“, наводи се у закључцима.

Посланици су истакли да је одлука незаконита јер је усвојена прегласавањем двојице заменика директора Агенције, те да се покушајем уврштавања 196.000 нерезидентних грађана покушава вештачки „пребацити“ проценат муслиманског становништва у државној заједници БиХ на изнад 50 одсто.

Током скупштинске расправе није било дисонантних тонова и уобичајених препуцавања о томе ко је издао интересе Републике Српске у Сарајеву и да ли српске партије које партиципирају у власти у Сарајеву желе по сваку цену задржати фотеље, или, пак, СНСД жели по сваку цену да се докопа истих.