Француска компанија „Лафарж“ правила аранжмане са терористима у Сирији

22-06-2016 09:33:45 | | / vostok.rs |


Француска компанија „Лафарж“ правила је аранжмане са наоружаним групацијама у Сирији, укључујући ДАЕШ (тзв. Исламску државу), како би заштитила своје пословне интересе, пише данашњи „Монд“.

Како преноси АФП, у средишту тих „забрињавајућих договора“ била је фабрика цемента у Џалабији, око 150 км североисточно од Алепа, коју је „Лафарж“ купио 2007. године. Та цементара је почела да ради 2011. године.

„До 2013. производња се одржавала упркос растућој нестабилности у региону због грађанског рата који је почео 2011“, наводи „Монд“ и додаје да је 2013. ДАЕШ почео да преузима контролу над градовима и саобраћајницама око фабрике.

„Монд“ тврди да је имао увид у писма која су слали директори „Лафаржа“ у Сирији, а у којима се „откривају аранжмани које је ’Лафарж‘ направио са том џихадистичком групом како би наставио производњу“ све до 19. септембра 2014. Тог дана је ДАЕШ преузео контролу над тим подручјем и у фабрици је заустављена свака активност.

„Лафарж“, који се прошле године спојио са швајцарским „Холцимом“, није одговорио на те тврдње, већ је у саопштењу достављеном АФП-у навео да, „када су се борбе приближиле фабрици, апсолутни приоритет био је да се обезбеди сигурност особља, а истовремено се разматрало затварање фабрике“.

„Монд“ наводи случај када су из „Лафаржа“ преко човека по имену Ахмад Џалуди добили дозволу да омогуће њиховим запосленима пролазак кроз контролне пунктове.

У другом случају, пропусница са печатом ДАЕШ-а и овлашћење финансијског шефа ДАЕШ-а за регион Алепа, потврђују да је компанија постигла договор са ДАЕШ-ом да јој се омогући слободан проток робе. „Лафарж“ је, такође, платио дозволу да би могао да настави производњу, а после плаћао „порез“ посредницима ДАЕШ-а и трговцима нафтом, преноси АФП.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут