Исинбајева: Освојићу треће злато под руском заставом у Бразилу

22-06-2016 10:00:18 | | / vostok.rs |


Двоструки олимпијски првак у скоку с мотком Јелена Исинбајева прокоменталисла је за РТ саопштење председника МОК-а и повећала своје уверење да ће она и остали "чисти" спортисти моћи да добију правну битку против Савет Међународне асоцијације атлетских федерација и забране да се одређени руски спортисти такмиче у Бразилу на Олимпијским играма под руском заставом.

Исинбајева је саопштила да осећа "мало радости" када је чула вест са конференције за штампу председника Међународног олимпијског комитета Томаса Баха.

Док је председник МОК-а подржао забрану изречену руском атлетском тиму од странеСавета Међународне асоцијације атлетских федерацијапосле допинг скандала, Бах је нагласио да федерација треба индивидуално да процени случајеве "чистих" руских спортиста, тако да ће они моћи да се такмиче на Олимпијским играма у августу у Бразилу.

Међутим, изгледа да ће спортисти морају иду на суд како би Савет Међународне асоцијације атлетских федерацијапроменио своју одлуку.

"Највише од свега што ме радује је да ће спортисти који су "чисти" задовољити критеријуме комисије, те да ће им бити дозвољено да се такмиче на Олимпијади под руском заставом. Ја сам веома срећна због тога ", рекла је Исинбајева.

Исинбајева је такође изразила наду да ће она добити право да се такмичи на Олимпијским играма и да оствари сан, те да постане троструки олимпијски шампион.

Она је додала да не дели забринутост због чињенице да је остало мање од два месеца до Олимпијаде, те да руски спортисти неће бити у стању да испуне све услове који се стављају пред њих на време.

Исинбајева је закључила да је управо освојила првенство Русије, скочивши 4.90 метара.

"То је најбољи резултат сезоне. Ја сам светски лидер у овом спорту сада и нема разлога да пропустим Олимпијаду" , додала је 34-годишња руска атлетичарка.

Светска анти-допинг агенција прва је покренула тврдње против Русије у новембру 2015. године, оптужујући руске атлетичаре и анти-допинг тела у Русији, да у великој мери крше антидопинг правила.

Након тогаСавет Међународне асоцијације атлетских федерација јесуспендовао све руске атлетичаре из конкуренције и наредио Руској атлетској Федерацију и руској анти-допинг агенцији да исправи наводна кршења откривена током међународне истраге да би могла поново да се такмичити.

Прошле недеље је донета одлука да рестрикције према Русији неће бити укинуте, али се наводи да ће само "чисти" спортисти моћи да се такмиче у Рију под неутралним, белом заставом.