САД обучавају украјинске и литванске новинаре за борбу „против руске пропаганде“

22-06-2016 10:24:32 | | / vostok.rs |


САД обучавају новинаре у Литванији и Украјини за борбу против „руске пропаганде“, саопштили су кандидати за америчке амбасадоре у тим земљама Ен Хол и Мери Јовановић у Сенату САД.

„Ми и литванска страна радимо на обуци новинара. У своје програме укључујемо новинаре који говоре руским језиком“, изјавила је Ен Хол.

„Литванија се суочава са руском пропагандом већ дуго времена. У ствари, она никад није ни престајала“, додала је Холова.

Она тврди да је, наводно, „софистицирана пропаганда повећана након 2014. године. Она је усмерена, пре свега, на становништво које говори руским језиком и може имати уништавајући утицај на читаво друштво“.

Са своје стране, Јовановићева је навела да САД „стварају могућност како би унија новинара сама могла да се супростави руској пропаганди“. Она је изјавила да постоји „низ програма“, али није износила детаље.

Питање „руске пропаганде“ у Украјини је било упућено и бившем представнику САД у тој земљи Џефрију Пајету, чија се кандидатура за америчког амбасадора у Грчкој разматрала у исто време. Он тврди да „Русија користи информације као део своје војне кампање против Украјине“.

Раније је помоћница државног секретара САД Викторија Нуланд саопштила да америчке власти издвајају око сто милиона долара за „борбу против руске пропаганде“. Она се тада пожалила да Вашингтон нема довољно новца за те сврхе.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут