Покренут поступак против украјинског доктора

22-06-2016 07:44:14 | | / vostok.rs |


Руски истражитељи су покренули кривични поступак против украјинског доктора Александра Чернова који је позвао своје колеге у Донбасу да пружају неадекватну медицинску помоћ становништву које се не слаже са политиком Кијева, саопштио је новинарима званични представник Истражног комитета Владимир Маркин.

„Сматрам да у тој ситуацији тешко да има смисла говорити о елементарним моралним и етичким основама медицине… Такво понашање далеко излази из оквира медицинске етике и потпада директно под кривично-правне забране. И ако то не разумеју код куће тог тзв. лекара, тада остаје само да сажаљевамо његове сународнике“, изјавио је Владимир Маркин.

У Истражним комитету су навели да је Александар Чернов убеђивао лекаре да пацијентима издају медицинске препарате који нису предвиђени за лечење њихове болести, што би временом, пре или касније, доводило до њихове смрти.

Поступак је покренут по предмету „подстицање употребе забрањених средстава и метода вођења рата“. Маркин је навео да је својим акцијама Александар Чернов нарушио тачке Женевске конвенције о заштити цивилног становништва током рата из августа 1949. године.

У Русији се тренутно води неколико истрага о кривичним делима за које се сумња да су их починили украјински грађани. Међу њима су и политичари који су оптужени за извршавање кривичних дела на југоистоку Украјине.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут