Први сајам књига у Андрићграду

22-06-2016 09:02:04 | | / vostok.rs |


Први Сајам књига у Андрићграду биће званично отворен у понедељак, 27. јуна, на Тргу Николе Тесле, али ће посетиоци моћи да уживају у сајамским манифестацијама и програму већ од суботе, 25. јуна, изјавила је данас у Београду представник Андрићевог института Александра Вранеш.

Она је на конференцији за новинаре у Београду рекла да ће сајам званично отворити председник Републике Српске Милорад Додик, директор Андрићевог института Емир Кустурица и почасни гост из Уругваја Хосе Мухика у понедељак у 17.00 часова.

Први сајам књига, који ће бити одржан под слоганом „Ријечи лете, књиге остају“, организује Андрићград у суорганизацији са Андрићевим институтом и Београдским сајмом, уз покровитељство председника Републике Српске и подршку Министарства просвете и културе Републике Српске, Министарства културе и информисања Србије и Представништва Српске у Београду“, рекла је уредник програма Маја Радонић.

Уз савремену домаћу и светску издавачку продукцију, посетиоцима Сајма књига биће представљен пратећи програм организатора, који ће кроз трибине, промоције и представљање писаца, тежиште ставити на покретање актуелних књижевних, културолошких и друштвених питања.

„Биће речи о односу књижевности и политике данас и о томе каква је ситуација са преводима и превођењем уопште у нас“, истакла је Радонићева.

Првих дана Сајма, Одељење за књижевност Андрићевог института организоваће научни скуп посвећен књижевном страваралаштву Петра Кочића са тежњом да се, у тренутку када се навршава стотину година од његове смрти, наново вреднује његово дјело.

Посебни програми биће посвећени добитнику Велике књижевне награде Андрићевог института за животно дело Матији Бећковићу, као и добитнику велике књижевне награде Института за роман „Осама“ Владимиру Кецмановићу.

Од сајамских манифестација организатори издвајају изложбу Архива Србије „Србски манастири и цркве на Косову и Метохији – уметничка фотографија“.

Почасни гост манифестације је Уругвај, држава која ће за време трајања Сајма књига моћи да представи своју културу и издавачку делатност, али личност која ће на посебан начин обележити манифестацију јесте доскорашњи председник Уругваја – Хосе Мухика.

Међу учесницима Сајма су познати издавачи из Србије, Републике Српске и Црне Горе попут Завода за уџбенике из Београда и Источног Сарајева, Издавачког центра Српске православне цркве, „Лагуне“, „Вулкана“, „Геополитике“, „Нове књиге“…

Жири Сајма књига доделиће и Награду за издавачки подухват године.

Представници Београдског сајма су истакли да Андрићград има велики потенцијал за одржавање сличних манифестација, а с обзиром на чињеницу да је Андрићград пожељна туристичка дестинација, током 15 дана трајања Сајма очекује се најмање 50.000 посетилаца, наводе организатори.

Улаз на сајам је слободан и то радним данима од 12.00 до 22.00 часа, а викендом од 10.00 до 22.00 часа.

Срна, Искра