Француски посланик предложио враћање Русије у ПССЕ

23-06-2016 08:58:02 | | / vostok.rs |


Француски парламентарац Рене Руке сматра да Русији треба понудити да се 2017. врати у ПССЕ, иначе ће она заувек отићи.

„Русија је и даље у комитету министара, ослабили смо став ПССЕ у Савету Европе. ПССЕ не може ефикасно да ради на кључним документима без неких предности. ОЕБС је тиме само изгубио“, изјавио је он током расправе.

Руке сматра да је током доношења одлуке о санкцијама према Русији Парламентарна скупштина Савета Европе (ПССЕ) била под утицајем емоција.

„Русија игра важну улогу у многим документима о Грузији, Придњестровљу, Карабаху и у борби са тероризмом“, рекао је Руке. „Ми не можемо да водимо дијалог о тим питањима у одсуству Русије, а санкције које су Русији уведене допринеле су њеном одласку“, додао је он.

„Иако, тероретски, постоји могућност да се Русија сложи да се врати у Стразбур, али то је мало вероватно с обзиром да су јој одузета сва права“, истакао је посланик.

„Ми смо били под утицајем емоција када смо доносили одлуку и сами смо се нашли у ћорсокаку“, нагласио је Руке.

„Мислим да је потребно поново позвати Русију да нам се врати 2017. године. Иначе, верујем да ће та земља потпуности отићи из ПССЕ“, додао је он.

Жаљење због континуираног недостатка руске делегације изразио је и председник групе Уједињене европске левице у ПССЕ Тини Кокс.

Он сматра да је узрок био тај што је „влада Русије предузела акције које противрече међународном праву“.

Парламентарна скупштина Савета Европе донела је током 2014. и 2015. године низ резолуција којима је због ситуације на Криму одузела руској делегацији право гласа, право учешћа у раду статутарних органа и мониторинг комисије Скупштине. Као одговор на то, руска делегација напустила је ПССЕ до краја 2015. године.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут