Стејт департмент: Бомбардовати Сирију по „југословенском сценарију“

23-06-2016 09:34:01 | | / vostok.rs |


Запослени у Стејт департменту САД су у писму руководству агенције предлагали нападе на сиријску војску по „југословенском сценарију“, пише „Њујорк тајмс“ који је имао увид у текст документа.

Прошле недеље се сазнало да је педесет званичника америчког Стејт департмента потписало интерни меморандум којим се позива да се започне бомбардовање Сирије и сиријске војске. Они кажу да је то једини начин борбе против ДАЕШ-а и постизање мира у Сирији.

Званични представник Стејт департмента Џон Кирби потврдио је постојање петиције, међутим, није откривао детаље, рекавши само да га руководство разматра.

„Видимо смисао у активнијој војној улози САД у Сирији на основу разумне употребе даљинског оружја и оружја из ваздуха, што би могло да допринесе и помогне усмеренији и агресивнији дипломатски процес под руководством САД“, пише у писму који наводи лист.

У коментарима листа о документу објашњава се да се под „оружјем на навођење“ посебно подразумевају крстареће ракете, које се могу лансирати са велике удаљености, што не би омогућило трупама сиријских власти да одговарају на такве нападе.

Управо тако је коалиција НАТО-а на челу са САД поступила за време агресије у Југославији 1999. године, а што се завршило самопроглашењем независности Косова.

У затвореном писму запослених у Стејт департменту има укупно десет тачака у којима се образлаже потреба напада на власти Сирије за престанак грађанског сукоба у земљи, решавање хуманитарних проблема, повратак избеглица, као и борба против ДАЕШ-а. Ово последње се објашњава чињеницом да би напади САД могли да зауставе нападе сиријских трупа на снаге опозиције, која ће моћи да се усмери на борбу против ДАЕШ-а.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут