Дума: Терористима неће бити одузимано руско држављанство

23-06-2016 03:29:34 | | / vostok.rs |


Комитет за безбедност и борбу против корупције Државне думе подржао је нове измене у пакету антитерористичких закона који искључују одредбе о одузимању држављанства Русије особама због извршења терористичких и екстремистичких злочина или одласка на посао у стране обавештајне службе или међународне организације.

Првобитно је предложено да се руско држављанство одузима осуђеним терористима који имају два пасоша.

Према првим изменама и допунамa закона, које је одбор раније подржао, сматрало би се да је човек који је извршио злочине екстремистичког и терористичког карактера добровољно одустао од држављанства Русије уколико је пресуда суда ступила на снагу.

Још један разлог за одузимање држављанства био је ступање у војску или безбедносне органе друге државе. Такође, за добровољно одустајање од држављанства био је сматран и рад у међународним организацијама у којима Русија не учествује, под условом да руске власти нису за то дале своју сагласност.

Међутим, одузимање руског држављанства због извршавања тих радњи није било дозвољено уколико држављанин нема друго држављанство или гаранцију за стицање држављанства неке друге државе.

Нове измене закона уопште не садрже члан о одузимању држављанства грађанима Русије.