Вашингтону ћемо реципрочно одговорити на ограничење кретања руских дипломата

23-06-2016 05:34:09 | | / vostok.rs |


Русија ће предузети одговарајуће мере у случају да САД уведу ограничење кретању руских дипломата, поручила је званична председница Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

Она је на редовном недељном брифингу рекла да су руске дипломате редовно мете провокација америчких специјалних служби и да наилазе на препреке у обављању званичних контаката, као и да су суочени са још неким забранама.

„Ми смо обратили пажњу на информације медија да се у америчком Конгресу разматра нацрт закона који предвиђа појачано праћење руских дипломата и ограничење њиховог кретања на америчкој територији“, навела је Захарова.

Она је такође прокоментарисала тврдње заменика америчког државног секретара Френка Роуза да Русија наводно никада није износила компромисне предлоге о противракетној одбрани.

„Америчка страна и даље износи, благо речено, не сасвим тачну интерпретацију околности везаних за развој дијалога о ПРО у време Обаминог мандата“, истакла је она.

Захарова је објаснила да је суштина гаранција у томе да би Русија и САД могле заједнички да разраде скуп војно-техничких критеријума који би омогућили да се утврди праг изнад ког би јачање потенцијала америчког противракетног система представљало претњу за ефикасност руског потенцијала стратешког одвраћања.

Притом, како је рекла, требало би званично потврдити да Вашингтон нема намеру да крши постојећу стратешку равнотежу.

„Другим речима, предлагали смо администрацији (Обаминој) да појасни изјаву да њене акције у области ПРО нису усмерене против Русије и да то учини у општеприхваћеној међународно-правној форми“, навела је Захарова.

Турски шеф дипломатије позван у Сочи

Министар спољних послова Турске позван је на седницу Савета министара спољних послова земаља-чланица Организације за црноморску економску сарадњу у Сочију у складу са обавезама Русије као председавајуће те организације, саопштила је Захарова.

„На састанак министара спољних послова Организације за црноморску економску сарадњу, који ће бити одржан у Сочију 1. јула, позвани су сви шефови дипломатија земаља-чланица и посматрачи, који учествују у раду те организације“, рекла је она.

Одговарајући позив упућен је и министру спољних послова Турске.

„То је наша обавеза“, додала је Захарова.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров одржаће 1. јула у Сочију састанак министара ОЦЕС-а.

Руски држављани не треба да путују у Либију

Министарство спољних послова препоручује руским држављанима да се уздрже од посете Либији из безбедносних разлога, изјавила је Захарова коментаришући ситуацију у тој земљи.


„Министарство спољних послова потврђује своје препоруке руским држављанима да се уздрже од посете Либији“, рекла је она.

Севернокорејске ракете не доприносе смиривању напетости у региону

Коментаришући лансирање ракета у Северној Кореји, Захарова је изјавила да Москва позива Пјонгјанг на одговорно понашање.

„Што се тиче лансирања ракета, ми смо више пута коментарисали ту тему“, рекла је Захарова.

„Изражавамо жаљење због акција Пјонгјанга. Оне не доприносе смиривању напетости на Корејском полуострву и рачунамо на одговорно понашање Северне Кореје“, нагласила је представница Министарства спољних послова Русије.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут