МОК: Руски атлетичари могу наступати под заставом Русије ако одобри МААФ

24-06-2016 07:59:27 | | / vostok.rs |


Руски атлетичари моћи ће да наступе под заставом своје земље на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру у случају да им то одобри Међународна асоцијација атлетских федерација, речено је агенцији Р-спорт у прес-служби Међународног олимпијског комитета.

Међународна атлетска асоцијација саопштила је да руски атлетичари који су спремни да наступе на Олимпијским играма 2016. у Рио де Жанеиру имају обавезу да докажу да су „чисти“ и да поднесу захтев за учешће најкасније до 4. јула. Асоцијација инсистира на томе да они морају да наступе под неутралним знамењем.

Ако добију одобрење, морају да добију позив од организатора такмичења, односно од МОК-а. Захтеве ће у том случају МОК упутити Олимпијском комитету Русије.

„На Олимпијским играма све руске спортисте, укључујући и атлетичаре којима учешће одобри Међународна асоцијација атлетских федерација, упутиће Олимпијски комитет Русије. Тако ће они наступати под заставом Русије“, саопштено је у прес-служби МОК-а.

Савет Асоцијације 17. јуна продужио је важење дисквалификације Руске атлетске федерације и, у складу с тим, удаљавање руских атлетичара с међународних такмичења.

Међународни олимпијски комитет је 21. јуна на самиту подржао одлуку Међународне асоцијације атлетских федерација, али није удаљио целу репрезентацију Русије с Олимпијаде, одобривши да на олимпијским играма учествују атлетичари којима ИААФ повуче дисквалификацију на индивидуалном нивоу.