Почиње распад ЕУ - Велика Британија излази

24-06-2016 08:23:01 | | / vostok.rs |


Присталице изласка Велике Британије из ЕУ добиле однеле су победу на историјском референдуму одржаном у Великој Британији о томе да ли та земља треба да остане чланица Европске уније. За напуштање Европске Уније галсало је 16,99 милиона људи док је опција за "останак" добила подршку 15,8 милиона гласача.

Како саопштава Би-Би-Си, 52 одсто грађана гласало је за напуштање ЕУ док је останак подржало 48 одсто грађана. Остало је да се обраде још 63 изборне јединице, док су гласови пребројани у 319 јединица.

Више од 16.784.000 Британаца гласало је на референдуму за излазак из Европске уније, што је довољно за победу, јавио је Би-Би-Си. Називајући овај референдум историјским, Би-Би-Си наводи да су Лондон и Шкотска гласали убедљиво за останак у ЕУ, што није био случај са северним делом Енглеске. Гласачи у Велсу су у великом броју подржали излазак из ЕУ.

Референдум се одразио и на британску валуту. Дошло је до драматичног пада фунте пошто опција за излазак из ЕУ бележи добре резултате. Тренутно износи 1,34 долара што је најнижа вредност британске валуте још од 1985. године.

Како је јуче најављено званичне резултате саопштиће председница изборне комисије и то у време доручка, очекује се да се после тога јавности обрати и британски премијер Дејвид Камерон.

Најџел Фараж, лидер УКИП и водећи у кампањи за напуштање ЕУ, изјавио је да је дух евроскептицизма пуштен из боце и неће се у њу вратити.

Лабуристичка партија тражиће оставку премијера Дејвида Камерона ако опција изласка из ЕУ победи.

Више од 80 евроскептичних, конзервативних британских посланика, укључујући све министре који су гласали за излазак из ЕУ, затражили су од премијера Дејвида Камерона да остане премијер без обзира на то какав ће бити резултат референдума, објавио је британски лист „Телеграф“. Камерон има „мандат и дужност“ да настави као премијер, навели су у писму.