ПроНАТО конференцијa у Београду због ``руске меке моћи у Србији``

24-06-2016 02:32:23 | | / vostok.rs |


"Центар за евроатлантске студије из Београда (CEAS) организује конференцију Западни Балкан и НАТО пре и после Варшавског самита, која се одржава у уторак, 28. јуна 2016.

Циљ ове конференције је да јавност Србије детаљније информише о значају предстојећих глобалних догађаја, као што је НАТО самит у Варшави и усвајање ЕУ Глобалне стратегије спољне и безбедносне политике, и њиховим импликацијама за будућност евроатлантских интеграција региона Западног Балкана које ће допринети даљем процесу демократизације и стабилизације.

У том смислу, позвали смо стручњаке из региона да дају своју оцену стања процеса евроатлантских интеграција и сарадње у суседним државама. Са поносом најављујемо и диркетно укључење Дамона Вилсона, извршног потпредседника Атлантског савета САД, путем видео линка у оквиру овог догађаја.

Такође, CEAS ће представити своју процену досадашње имплементације IPAPа у Србији и препоруке, са посебним освртом на две области - Систем управљања кризама и планирање у ванредним ситуацијама и Заштита тајних података - за које сматрамо да су у протеклих годину и по дана уместо унапређене, значајно успорене, како ванредним изборима тако и утицајем руске меке моћи у Србији.

CEAS сматра да је овај период последња шанса да власти у Србији реагују на поражавајућу чињеницу да у Србији још увек живи 3 000 осумњичених за ратне злочине, као предуслов за стварну стабилизацију и демократизацију земље. Надамо се да ће након овога Србија убрзати процесе прикључивања слободном демократском свету, пре свега Европској унији и НАТО и са њима ићи у сусрет свим новим глобалним изазовима, уместо да остане мала земља на периферији Европе погодна за артикулацију интереса других актера.

Надамо се да ће неке од порука и закључака са овог догађаја бити узете у обзир од стране доносиоца одлука који ће учествовати на предстојећем НАТО самиту у Варшави."

(саопштење Цеаса)