МАФ: За сада само један руски атлетичар може на Олимпијске игре

24-06-2016 05:51:12 | | / vostok.rs |


За сада само један руски атлетичар може да прође процедуру разматрања пријаве за учешће на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру, с обзиром на строгост критеријума за избор, изјавио је председник Међународне атлетске федерације Себастијан Коу.

МАФ је раније саопштио да су руски атлетичари који су спремни да наступе на Олимпијским играма ове године у Рио де Жанеиру дужни да докажу да су „чисти“ и да се до 4. јула пријаве за учешће.

Међународна федерација инсистирала је да они наступају као неутрални спортисти. У том случају, након одобрења МАФ-а, Руси морају да добију и позив од МОК-а.

"Руски атлетичари, уколико желе да наступају на Олимпијским играма, треба да буду ван система, ван своје земље, да бисмо могли да проверимо да ли су чисти од допинга и слободни од штетних утицаја. За сада може да се говори само о једном случају (једној пријави)“, изјавио је Коу и додао да се ради о тркачици Јулији Степановој.

МАФ је 17. јуна потврдио дисквалификацију Руске атлетске федерације и суспензију руских спортиста са Олимпијских игара у Рио де Жанеиру. Након тога је МОК препоручио међународним федерацијама да одлуке о дозволи за учешће спортиста на Олимпијским играма доносе појединачно.