Од "Брегзита" до "Тегзита":

25-06-2016 07:50:10 | | / vostok.rs |


Док је британско "НЕ" Европској Уији шокирало чак и неке "Брегзит" присталице, Тексашки национални покрет је уверен да ће Тексас гласати за независност 2018. године. Од гувернера Тексаса, Грег Абота је затражено да одговори на "Текит" на овај захтев.

Последња држава која се отцепила од САД био је Тексас пре 155 година, али историја се понавља с времена на време. То време је сада, или барем ће бити у 2018, ако Национални покрет Тексаса добије своју прилику.

"Победа "Брегзита" отвара врата "Трегзиту" говори о томе да је могуће имати "одрасли" разговор о независности, те дозволити народу да имају последњу реч", рекао је Данијел Милер, председник Националног покрета Тексаса.

Потписи 261,231 особе на сајту покрета за отцепљење као и сами позиви Покрета врше притисак на Абот како би се омогућило гласање о независности Тексаса и отцепљење од САД њене "огромне савезне бирократије."

Да се ово питање нађе на референдусмком листићу прошле године, као и у време победе Брегзита долази прекасно, јер је прекасно за подршку, али циљ Националног покрета Тексаса је да се 2018. године на референдуму бирачи изјасне о напуштању САД.

Држава "усамљена звезда" је 28. држава која је у Унију ступила 1845. године, након девет година проведених као независна република. И на основу његове данашње економије од 1.6 билиона долара, ако постане независна држава, биће међу 10 најбољих економија у свету, каже Милер.

Национални покрет Тексас има 208,643 "јалкова" на Фејсбуку, у поређењу са 132,057 за Демократску странку Тексаса и 75,470 за државе ГОП. Други слични Фацебоок страница добила много следбеника и.

И Тексас није једини када је у питању следећи пример Брегзита.