Због "Брегзита" скочиле цене злата

25-06-2016 08:35:53 | | / vostok.rs |


Цена злата је скочила на највиши ниво за две године, након што је Велика Британија гласала за излазак из Европске уније.

„То је проузроковало кризу на светским тржиштима и повећало тражњу за златом, јавља њујоршка агенција „Блумберг“.

Како преноси америчка телевизијска мрежа Си-Ен-Би-Си, цена злата је скочила за чак осам одсто, на највиши ниво за две године, док је обим трговања фјучерсима био шест пута већи од просечног трговања.

Цена злата за непосредну испоруку је, како преноси „Блумберг“, скочила за 4,7 одсто, на 1.316.05 долара за унцу до 11 часова у Лондону, због чега су цене тог племенитог метала сада близу рекордне вредности од 16. јуна.

Банка „Сосијете женерал“ је претходно саопштила да би цена злата могла достићи 1.400 долара за унцу уколико дође до „брегзита“.

„Обим трговања који смо видели протекле ноћи се не може упоредити ни са чим“, изјавио је главни аналитичар лондонске брокерске куће ТФ Глобал маркетс, Наем Аслам, додајући да су поједини клијенти фрустрирани јер не могу довољно брзо да обаве поруџбине.

Цене злата је у овој години скочила за 24 одсто, пошто су очекивања да ће америчка Управа федералних резерви (ФЕД) задржати каматне стопе на ниском нивоу, довела до слабљења долара.